"Néha csak lenn, néha csak fenn és néha csak körbe-körbe megyünk, de közben ne feledjük élvezni az utazást!"

Maradj lendületben!

Maradj lendületben!

Hófehér, csillogó porcelángyurma...

2015. január 30. - Timicske

Mivel is kezdhetném blogom kreatív rovatát, ha nem a legújabb kedvenc süthető gyurmámmal! :)

Nagyon szeretem az ötletes, kézzel készített ajándékokat kapni is és adni is. Mikor erről a különlegességről olvastam, azonnal tudtam, hogy nem fogom kibírni sokáig, anélkül, hogy magam ki ne próbáljam. Pont kapóra jött a Karácsony, így mindenkinek az ajándéka mellé készitettem még egy kis díszt ebből a gyurmábol. 

A leírtaknak megfelelően, valóban nagyon egyszerű vele dolgozni, környezetbarát és a végeredmény valóban csodálatos. Bátran merem ajánlani azoknak is, akik gyerekekkel szeretnék elkészíteni. Egészségre ártalmatlan, és nem utolsó sorban költséghatékony.

 

bildschirmfoto_2015-01-26_um_08_32_26.png

 

Na és hogy is néz ki valójában? Íme az alaprecept:

  • 1 csésze kukoricakeményítő
  • 2 csésze szódabikarbóna
  • 1 és 1/4 csésze víz

 

Elkészítés:

A hozzávalókat öntsük egy edénybe. Keverjük csomómentesre, majd a folytonos keverés mellett közepes lángon kezdjük el főzni. Amint besűrűsödik, egy labdává áll össze az egész. Ezután helyezzük át egy tányérra a masszát és fedjük be nedves ruhával. Várjuk meg, amíg kihűl. Amint kihűlt, formázható is. Sütiszaggatóval, keksznyomdával, sablonokkal gyönyörű díszeket készíthettek!

 

bildschirmfoto_2015-01-26_um_08_32_12.png

 

 

De mit még?!

Az egyszerű díszek mellett most a friss anyukáknak szeretnék ötletet adni. De bárki próbálkozhat. Mostanában igencsak megnövekedett a baráti társaságomban a gyermekszületések száma. És persze mivel a gyerekek úgy nőnek mint a gomba, mindenki próbálja a “legaprább” emlékeket megőrizni ebből az időszakból. 

Korábban sorba vásároltam volna a különböző Kéz-Láb szobor / Tenyér-Talp lenyomat készitő szetteket. De erre most ez a gyurma nagyon jó megoldásnak ígérkezik. 

Vegyünk egy számunkra tetszetős méretű, formájú képkeretet, majd a fentiek alapján készítsük el a gyurmánkat. Amikor már a gyurma hőmérséklete megengedi, dolgozzuk bele a képkeretbe. Mivel nagyon könnyű vele dolgozni, és szép homogén hófehér anyag, a csöpségek talpát, tenyerét is gyerekjáték lesz belenyomni egy minta erejéig. Ez után akár a nevét, születésével kapcsolatos fotnosabb adatokat is beleírhatjuk a gyurmába. Fantáziánk szerint díszithetjük tovább akár növény vagy más lenyomatokkal, csillámporral, keksznyomdával, betűnyomdával stb. Tehetünk hozzá akár egy fotót. Száradás utan kedvünk szerint festhetjük is.

Azt hiszem nem is kell gyönyörűbb ajándék a büszke nagyszülöknek, vagy a lelkes nagynéniknek, nagybácsiknak. 

Tipp:

Ahogy írtam is, ez egy süthető gyurma. Viszont ezzel a művelettel legyünk óvatosak, körültekintők. A hagyományos gázsütőknél előfordulhat, hogy megbarnul kissé a művünk, ezért a sütés utolsó szakaszában érdemes résen lenni, és figyelni. Egyébként 160-180 °C-on fél órát ír több forrás is, de ez függ a tárgy méretétől is.  (Ha a képkereteset készíted természetesen a keret nélkül süsd, viszont utólag bele tudod ragasztani a keretbe.) Ettől függetlenűl én azt javaslom, hogy legyünk inkàbb türelmesek, és hagyjuk levegőn kiszáradni. Adjunk neki időt mérettől függően, és időnként óvatosan fordítsuk meg. Ha időszűkében vagyunk, akkor alacsony hőfokon, maximum 80°C-on egy órán keresztűl szárítsuk sütőben, félidőben megfordítva. 

Jó alkotást, gyönyörű munkákat! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://maradjlenduletben.blog.hu/api/trackback/id/tr737091677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása